Ga naar de inhoud

Tandvleesontsteking, wanneer naar de tandarts en speciale tandpasta gebruiken?

Tandvleesontsteking

Tandvlees dat rood kleurt en snel gaat bloeden, duidt op een (beginnende) tandvleesontsteking. Maar wanneer ga je naar de tandarts als je tandvlees ontstoken is? En kun je het zelf voorkomen? Kun je bijvoorbeeld een speciale tandpasta tegen tandvlees ontsteking gebruiken?

Wat is tandvleesontsteking?

Wanneer tandplak op e rond de tanden niet goed wordt verwijderd, kunnen schadelijke bacteriën er voor zorgen dat het tandvlees gaat ontsteken. De bacteriën die in je mond, tandplak en tandsteen leven nestelen zich onder en rond het tandvlees. Daar scheiden ze stoffen af die tandglazuur en tandvlees aantasten. Het lichaam reageert hier op met een ontstekingsreactie, met als doel de bacteriën te stoppen.

Hoe herken je tandvleesontsteking?

Die ontstekingsreactie herken je aan tandvlees dat rood en opgezwollen is. En wanneer je poetst of flost, gaat het tandvlees snel bloeden. Ook is er kans dat het tandvlees zicht terug trekt. Ontstoken tandvlees kan daarnaast erg pijnlijk zijn. Helaas is deze natuurlijke beschermingsreactie niet voldoende als je het gebit ondertussen niet goed verzorgt. Bij veel mensen blijft het tandvlees dan ook voor langere tijd ontstoken, vaak zonder dat ze dit merken. Dat is niet zonder risico, want na verloop van tijd kunnen je tanden los gaan staan en je ze kwijt raken.

Wanneer moet je naar de tandarts?

Ga minimaal 1 keer per jaar naar de tandarts voor een controle. Deze kan tandplak op tijd verwijderen zodat een tandvleesontsteking voorkomen worden. Wanneer je al last hebt van ontstoken tandvlees, is het aan te raden direct een afspraak te maken om erger te voorkomen. De tandarts zal dan instructies geven om de mondhygiëne te verbeteren.

Speciale tandpasta tegen tandvleesontsteking?

Een goede mondhygiëne (goed poetsen en flossen) is belangrijker dan de tandpasta die je gebruikt. Soms zijn dure tandpasta’s net zo goed als de meest goedkope huismerken. Wel zijn er tandpasta’s die ingrediënten bevatten die tandvlees ontsteking kunnen verminderen, ook al zijn het nog geen wondermiddelen. In Meridol tandpasta tegen tandvleesontsteking zit bijvoorbeeld tinfluoride. In een door ACTA uitgevoerd reviewartikel is gevonden dat tinfluoride enige vermindering van oppervlakkige tandvlees ontsteking en plakvorming geeft.

Hoe kun je tandvleesontsteking voorkomen?

Een tandvleesontsteking ontstaat dan ook in veruit de meeste gevallen door een ontoereikende mondhygiëne. Poets iedere dag 2 keer jouw tanden zodat bacteriën geen kans krijgen zich tot tandplak te vormen. Let er ook op dat je jouw gebit niet teveel blootstelt aan zuren die gaatjes kunnen veroorzaken. Zuur zit met name in eten en drinken dat veel suiker bevat zoals frisdrank maar ook fruit. Raggertjes zijn ideaal om de delen tussen de tanden en kiezen schoon te maken.

Andere artikels over tandvleesaandoeningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *