Tandvlees trekt zich door slechte mondhygiëne en van nature door ouderdom in de loop der jaren terug. Teruggetrokken tandvlees kan tot gevoelige tanden leiden, doordat de tandhalzen bloot komen te liggen. Ook is de bovenkant van de tandhals, het tandbeen, beduidend gevoeliger voor aantasting door tandplak. Hierdoor kunnen sneller gaatjes en tandvleesontstekingen ontstaan. Wij leggen uit wat de oorzaken zijn van teruggetrokken tandvlees en wat je ertegen kunt doen.
Hoe wordt teruggetrokken tandvlees veroorzaakt?
Er zijn een viertal hoofdoorzaken aan te wijzen voor teruggetrokken tandvlees. De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees wordt veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Daardoor kan tandvlees gaan ontsteken en kunnen de bacteriën het na verloop van tijd aantasten. Ook te hard poetsen is een veelvoorkomende oorzaak. Je tandvlees trekt zich dan niet echt terug, maar je poetst het als het ware weg. Eenmaal verdwenen groeit tandvlees niet meer terug aan. Ook slechte leefgewoonten zoals roken, alcohol, ongezond eten en slecht slapen tasten de gezondheid en weerstand van het tandvlees aan. Tenslotte is er nog een grote rol weggelegd voor het normale verouderingsproces, waar je buiten gezond leven, weinig aan kunt doen.
Wat kan je aan teruggetrokken tandvlees doen?
Het tandvlees zelf komt niet meer terug, maar er is wel iets te doen om verder terugtrekken te voorkomen. Het zal niet onbekend voor je zijn, maar goed poetsen is belangrijk. Poets twee keer per dag je tanden: voor het slapen gaan en in de ochtend. Poets je tanden minimaal 2 minuten en poets zowel de buitenkant als de achterkant en de kauwvlakken. Belangrijk is ook dat je een zachte tandenborstel of zachte opzetborstel voor je elektrische tandenborstel gebruikt. Hiermee voorkom je dat je het tandvlees wegpoetst. Daarnaast kun je een speciale tandpasta gebruiken die een beschermend laagje op je tanden legt, bijvoorbeeld deze van Elmex.
Teruggetrokken tandvlees behandeling tandarts
Is jouw tandvlees al te ver teruggetrokken of verdwenen? Heb je veel last van gevoelige tanden? De tandarts kan dan verschillende dingen doen om de tanden te beschermen en de pijn te verminderen. We adviseren je om het probleem te bespreken met een tandarts en samen met hem of haar te beoordelen welke behandeling mogelijk is. Er zijn de afgelopen jaren flinke stappen gemaakt met behandelingen voor het herstellen van teruggetrokken tandvlees. Lang niet altijd is een chirurgische ingreep meer nodig. De tandarts kan u hier meer over vertellen. Hij kan dan ook beoordelen wat de oorzaak van de schade is en hoe u verdere schade kunt tegen gaan.
Andere artikels over tandvleesaandoeningen
- Gevoelige tandhalzen en teruggetrokken tandvlees
- Hoe herken je parodontitis, een ernstige tandvleesontsteking ?
- Ontstoken tandvlees of paradontitis
- Oorzaken bloedend tandvlees
- Parodontitis behandeling: tandvlees reinigen bij parodontoloog
- Tandvleesontsteking, wanneer naar de tandarts en speciale tandpasta gebruiken?
- Teruggetrokken tandvlees, wat is het en wat kun je ertegen doen?