Tandplak is een laagje dat zich gedurende de dag en rond jouw tanden vormt. Het bestaat grotendeels uit restjes uit eten, drinken en speeksel. In dat laagje leven heel veel bacteriën die de restjes opeten. Omdat die bacteriën tijdens dat proces zuren uitscheiden die het tandglazuur aantasten (gaatjes), moet je regelmatig tandplak verwijderen van je tanden. Hoe doe je dat het beste?
Tandplak van je tanden en tussen je tanden verwijderen
Het zal je niet onbekend in de oren klinken: tandplak verwijder je met een tandenborstel door twee keer per dag te poetsen. Hoe je dat goed doet? Daarvoor geven je een aantal tips die waarschijnlijk wel nieuw of nog onbekend voor je zijn. Tandplak verwijder je bijvoorbeeld het beste met een goede elektrische tandenborstel. Die doet het werk voor je en je kunt er systematisch mee te werk gaan.
Vaak wordt gesproken over een richttijd van 2 minuten poetsen, maar beter is het om de borstelkop elke tand een paar seconden te laten poetsen. Zet de borstel eerst op de voorkant van de tand. Daarna houdt je de borstelkop ook links en rechts van de tand (ruimtes rond je tanden), zet je hem achter op de tand. Tenslotte laat je de borstelkop ook het kauwvlak (de boven of onderkant) van de tand poetsen. Dit alles steeds één of twee seconden. Daarna ga je naar de volgende tand, totdat je klaar bent.
Van tandplak naar tandsteen: hoe verwijderen?
Ook als je goed poetst lukt het helaas niet om alle tandplak helemaal te verwijderen. Tandplak dat niet (goed) verwijderd wordt, verandert in tandsteen. Dat is een hard kalkachtig laagje. Doordat het een ruwe structuur heeft blijft daarop weer meer plak kleven en kan zich een dikke laag vormen. Tandsteen kun je bij de tandarts weg laten halen, maar je kunt tandsteen zelf verwijderen. Dat gaat heel makkelijk. Hiervoor gebruik je een zogenaamd tandartshaakje. Deze professionele haakjes gebruikt de tandarts ook en zijn vrij te koop voor thuis. Een goed en veilig merk is bijvoorbeeld het haakje van Dentek. Met het haakje schraap je de stukjes tandsteen heel makkelijk los. Dit één keer in de twee weken doen is voldoende als je jouw tanden goed poets.
Ook de ruimtes tussen de tanden meenemen
Tandplak zit niet alleen aan de voorkant, achterkant en op het kauwvlak. Het zit ook in grote mate in de ruimtes tussen de tanden en de rand tussen het tandvlees en tand. De ruimtes tussen de tanden kunnen tandenborstels helaas niet goed schoon krijgen. Daarom is het nodig om voordat je begint met poetsen eerst een ragertje te gebruiken. Een tandenstoker of flosdraad kan ook, maar een ragertje heeft vaak de beste resultaten. Het is namelijk een soort mini borsteltje is dat veel beter schoonmaakt. Een ragertje gebruik je maar één keer per dag, liefst in de avond.
Als je jouw tanden goed poetst volgens bovenstaande poetsmethode (indien mogelijk met een elektrische tandenborstel) en de ruimtes schoonmaakt met een ragertje heb je vrijwel alles gedaan om tandplak dagelijks goed van de tanden te verwijderen.