Ga naar de inhoud

Een vieze tong, hoe maak je die schoon?

vieze tong

Heb jij last van een slechte adem of een vieze smaak in je mond? Niet eten (zoals knoflook), maar de tong is in 85-90% van de gevallen de oorzaak van een stinkende geur uit je mond. Wat kun je daar aan doen?

Het leven op je tong

In je mond leven heel veel verschillende bacteriën. Een deel van deze bacteriën geeft de voorkeur aan de tong als verblijfplaats. Daar leven ze van de piepkleine voedselresten die in je mond en op je tong achter blijven na eten en drinken. Dat de tong zo’n ideale plek is om te leven voor die bacteriën komt doordat de tong onregelmatig van structuur is. Vooral het achterste deel van de tong is ruw met veel groeven waar zich gemakkelijk voedselresten ophopen en bacteriën nestelen.

Stinkende aanslag

De tong is normaal gesproken roze tot rood van kleur. Wanneer er echter flink wat bacteriën en voedselresten op je tong achter blijven, zie je een dunne witte, gele of bruine laag op de tong verschijnen. De tongcoating vormt een perfecte voedingsbodem voor bacteriën. Terwijl de micro-organismen zich tegoed doen aan de voedingsresten scheiden ze gassen uit, die er voor zorgen dat er een onaangename geur uit je mond komt wanneer je uitademt of praat.

Andere oorzaken

Bij mensen met een goede mondhygiëne, een schoon en intact gebit en gezond tandvlees wordt slechte adem vrijwel altijd veroorzaakt door bacteriën op het achterste gedeelte van de tong. Naast de aanslag op je tong zijn er nog andere oorzaken van een slechte adem. Knoflook en andere ui-soorten, kruiden, andere voedingsmiddelen, koffie roken en medicijnen zijn wellicht het meest bekend. Ook tandvleesontstekingen en tandbederf kunnen een vieze adem veroorzaken.

Alleen tandenpoetsen is niet genoeg

Een stinkende adem die veroorzaakt wordt door voedingsmiddelen kun je oplossen door deze producten niet meer te eten. Tandvleesontsteking en tandbederf kun je voorkomen met een goede mondhygiëne: door tweemaal per dag te poetsen en eenmaal per dag te flossen. Met alleen poetsen kun je helaas niet alle gas producerende bacteriën verwijderen. Met name op de tong blijven ze achter in de ruwe structuur. Die tongaanslag en de bacteriën die daar in leven zijn in 85-90% van de gevallen de oorzaak van een stinkende geur uit je mond.

Tongschraper

Daar is wat op gevonden, namelijk een zogenaamde tongschraper. Dit is een instrument waarmee je eenmaal per dag de witte, gele of bruine aanslag van achter op je tong kunt verwijderen. Elke dag je tong poetsen helpt om het tongbeslag weg te halen, waarna er snel een verbetering merkbaar zal zijn en de onaangename geur verminderen. tongschraper-orabrushDe beste tongschraper vinden wij op dit moment de Oralbrush.

Oralbrush tongreiniger review

In tegenstelling tot andere tongschrapers die wij eerder getest hebben is de Orabrush één van de weinige schrapers die ook de groeven van de tong goed reinigt. Dat komt omdat deze tongschraper zowel over een plat deel om de aanslag te verwijderen als over zachte borstelharen beschikt. De zachte borstelharen verwijderen de bacteriën die zich diep in de onregelmatige structuur van je tong verscholen houden. Wat vooral handig is aan deze tongreiniger is dat de schraper en borstels in één handeling hun werk doen, zonder dat ze de tong beschadigen of een onprettig gevoel geven.

1 reactie op “Een vieze tong, hoe maak je die schoon?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *