Ga naar de inhoud

Waarom anti-tandsteen tandpasta gebruiken tegen tandsteen

Waarom anti-tandsteen tandpasta gebruiken tegen tandsteen

Tandsteen is vervelend, omdat het ontstoken tandvlees, gele tanden of een slechte adem veroorzaakt. In dit artikel leggen we je uit: hoe tandsteen ontstaat; waarom de een er meer last van heeft dan een ander; hoe je het kan tegen gaan; wat het verschil is tussen gewone tandpasta en anti tandsteen tandpasta.

Lees ook: zelf tandsteen verwijderen

Wat is tandsteen en hoe ontstaat het?

Bacteriën en speeksel in jouw mond zorgen er voor dat er tandplak ontstaat. Wanneer je de tandplak niet regelmatig weg haalt kan de plak zich verharden en verkalken. Mineralen in het speeksel (zoals kalk en fosfaat) zorgen ervoor dat tandplak ‘versteend’ raakt en niet meer te verwijderen is zónder speciaal daarvoor bedoeld tandartshaakje. Deze verkalkte plak noemt men tandsteen. Je kunt het bijna niet voorkomen, want het is een natuurlijk proces dat in iedereen zijn of haar mond plaatsvindt. Wel kunnen eet- en drink- en leefgewoonten, zoals roken en suiker, het tandoppervlak ruwer maken. Daardoor kunnen bacteriën en zuren zich sneller aan de tanden hechten, waardoor het tandsteen sneller groeit.

Hoe kan je tandsteen tegengaan?

Uiteraard begint het voorkomen van tandsteen met het voorkomen van tandplak. Tandplak is een dun, vaak onzichtbaar, kleverig laagje dat zich gedurende de dag op je gebit afzet. Het bestaat uit voedselstoffen, eiwitten uit speeksel en bacteriën. Verkalkte tandplak wordt tandsteen genoemd en kan uiteindelijk alleen door een professional worden weggehaald. Twee keer per dag goed poetsen met tandpasta is dus belangrijk om te voorkomen dat er zich te veel tandplak ophoopt en de tandplak kans krijgt om te verkalken tot tandsteen. Vooral voor mensen die veel last hebben van tandsteen is een anti-tandsteen tandpasta een goede oplossing.

Wat is het verschil met gewone tandpasta?

Aan anti tandsteen tandpasta zijn ingrediënten toegevoegd die ervoor zorgen dat de verkalking wordt geremd en tandplak minder makkelijk ontstaat. Op deze manier wordt tandplak en dus tandsteen minder makkelijk gevormd. Mocht er al tandsteen ontstaan zijn voor gebruik, dan zorgt deze tandpasta ervoor dat het zachter wordt en door de mondhygiëniste makkelijker verwijderd kan worden. Zo is de behandeling minder pijnlijk.

Meer lezen?

1 reactie op “Waarom anti-tandsteen tandpasta gebruiken tegen tandsteen”

  1. Ik heb erg veel last van tandsteen. Volgens mijn tandarts ligt dat aan de samenstelling van mijn speeksel. Ik heb nooit gaatjes, maar heel veel last van tandsteen. Ik moet minimaal elk halfjaar alles professioneel weg laten halen door de mondhygiëniste. Op advies van de tandarts gebruik ik nu anti-tandsteen tandpasta. De hoeveelheid tandplak die onstaat is daardoor minder geworden, maar natuurlijk blijft er altijd iets van tandsteen vormen. Ik ga daarom nog wel altijd elk half jaar na de mondhygiëniste (lig gelukkig minder lang op de behandelstoel dan voorheen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *