Ga naar de inhoud

Waarom een beker beter is voor het kindergebit?

Veel kinderen drinken op jonge leeftijd uit een zuigflesje, tuitbeker of anti-lekbeker. Dat heeft natuurlijk een aantal voordelen, maar helaas ook een aantal nadelen. Omwille van de spraak, motoriek en het gebit raden we aan om kinderen niet te lang uit de fles of uit tuitbeker te laten drinken.

Flesje en tuitbeker slecht voor het gebit

Potentiele schade aan het gebit is een belangrijke reden om zo snel mogelijk te stoppen met je kind uit een flesje of tuitbeker te laten drinken. De schade ontstaat vooral doordat op een flesje en tuitbeker vaak gesabbeld wordt. Daardoor komt de inhoud van het flesje veelvuldig en langdurig in contact met de tanden. Als er in de drinkbeker dan ook nog dranken als vruchtensap, siroop, drinkyoghurt en andere melkproducten zitten dan kunnen de suikers en zuren de tanden aantasten.

medium-gevorderd-cariesDeze aantasting wordt ook wel zuigflescariës genoemd. Zuigflescariës is een vorm van tandbederf en kan bij baby’s al veel schade aanrichten. De tanden en kiezen kunnen al zeer snel na het doorbreken worden aangetast. In het begin kan zuigflescariës te zien zijn als witte plekjes op het glazuur. Maar als zuigflescariës verder gaat, kan er al snel sprake zijn van bruin/zwarte tanden en kiezen. Dit kan pijn veroorzaken en tot problemen lijden bij de nog door te komen (volwassen) tanden.

De kans hierop is kleiner als kinderen hun zoete drankjes in één keer opdrinken. Door het kind zo snel mogelijk (vanaf 9 maanden) te leren drinken uit een beker zonder tuit komt het gebit minder langdurig in aanraking met suikers en/of zuren.

Van fles naar tuitbeker naar normale beker

Het wordt aanbevolen om te stoppen met de fles voor een leeftijd van 18 maanden, maar hoe eerder hoe beter. Als je kindje de overgang van fles naar open drinkbeker moeilijk vindt, is de rietjesbeker of tuitbeker een goede tussenstap. Wij raden de beker van Difrax aan. Vanaf circa 9 maanden kun je gaan oefenen met een tuitbeker en rietjesbeker. Wanneer stoppen met een tuitbeker? Leren drinken uit een echte beker volgt meestal rond het eerste jaar. Hiervoor heeft Difrax een handige oefenbeker ontwikkeld. De oefenbeker heeft een neus uitsparing, zodat je baby gemakkelijk leert drinken. Begin hier zo snel mogelijk mee. Het kan wel een half jaar of langer duren voordat je kind ook echt zelf de beker naar zijn mond brengt en de inhoud zonder al te veel morsen opdrinkt.

Start vroegtijdig met poetsen

Start tenslotte zo snel mogelijk met poetsen. We adviseren om te starten met poetsen vanaf het moment dat de eerste tandjes doorbreken. Gebruik hiervoor een speciale peutertandenborstel en peutertandpasta. Wij hebben goede ervaring met peutertandpasta van Elmex en de peuter-tandenborstel van Jordan. Tandpasta voor volwassenen kan gebruikt worden voor kinderen vanaf vijf jaar.

Poets de puntjes van de nieuwe tanden die doorbreken meteen mee. Dat geldt zowel voor het melkgebit als voor het blijvend gebit. Het glazuur van net doorgebroken tanden en kiezen is nog niet sterk. Ze zijn dus extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes.

2 reacties op “Waarom een beker beter is voor het kindergebit?”

    1. Hallo Chantal,

      Het drinken van water uit een zuigflesje is niet schadelijk, omdat er in het water geen suikers of andere voedingsmiddelen zitten die door bacterieen omgezet kunnen worden in zuren. Bij zoete drankjes en melkproducten is dit wel het geval. De bacterien in de mond leven van deze voedingsmiddelen en scheiden als restproduct zuren uit. Die zuren tasten het nog zwakke glazuur aan, met gaatjes en tanderosie tot gevolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *