Iedereen heeft in meer of mindere mate last van tandsteenvorming. Tandsteen is hard geworden tandplak . Het heeft vaak een bruinige kleur waardoor je glimlach net iets minder straalt dan je zou willen. Bovendien moet je uitkijken dat je het niet te lang laat zitten, want als het aangroeit tot onder het tandvlees loop je kans op vervelende ontstekingen. Wij leggen uit hoe het ontstaat, waarom de een er meer last van heeft dan de ander, en wat je kan doen om ervoor te zorgen dat het niet uit de hand loopt.
Hoe ontstaat tandsteen?
Gedurende de dag komt er een dun laagje tandplak op je gebit als gevolg van eten en drinken. Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Het zit overal, dus ook tussen je tanden en kiezen. Ook wanneer je perfect poetst (en dat doen de meeste mensen niet goed), blijft er wat tandplak achter op je tanden. Onder invloed van speeksel wordt dit tandplak op den duur hard en krijg je tandsteen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je tandsteen meestal aantreft aan de achterkant van de ondertanden. Vanaf daar komt een groot deel van het speeksel namelijk de mond binnen.
Waarom heeft de een er meer last van dan de ander?
Iedereen heeft speeksel, maar de samenstelling ervan verschilt per persoon. Er zijn drie factoren die het tempo waarin iemand tandsteen ontwikkelt bepalen:
- Het calciumgehalte; calcium is een van de stoffen in het speeksel die reageren met de tandplak. Een hoog gehalte van dit zout in je speeksel leidt tot snellere vorming van tandsteen.
- Het fosfaatgehalte; net als calcium reageert deze stof met de tandplak. Des te hoger de concentratie fosfaat in je speeksel, des te sneller je tandsteen ontwikkelt.
- De pH-waarde; een hogere pH-waarde in de mond (dus een minder zuur speeksel) zal leiden tot meer tandsteen.
Advies: goed poetsen en zelf tandsteen weghalen
De hoeveelheden calcium en fosfaat in het speeksel zijn grotendeels erfelijk bepaalt. Hier kun je dus niet zoveel aan doen. Het beste advies dat wij je kunnen geven is daarom om gewoon naar je tandarts te luisteren. Zorg ervoor dat je twee keer per dag goed poetst en ga minstens 1x per jaar naar de tandarts. Verwijder iedere dag zoveel mogelijk tandplak met behulp van een (elektrische) tandenborstel en gebruik ragertjes voor tussen de tanden. Op deze manier zorg je ervoor dat er zo min mogelijk tandplak kan worden omgezet in tandsteen.
Helemaal kun je tandsteen niet voorkomen. Gelukkig kun je tandsteen zelf weghalen met behulp van een tandartshaakje. Daarmee haal je snel en veilig het tandsteen weg. Doe dit bijvoorbeeld eens in de 2 maanden. Een professioneel en goed tandartshaakje is onder andere te koop bij bol.com. Wanneer je 1x per jaar de tandarts bezoekt, kan deze het tandsteen dat nog is achter gebleven, bijvoorbeeld tegen de tandvleesrand, professioneel verwijderen met een tandsteen apparaat. Zo behoud je een schoon en fris gebit.
Ik heb er veel meer last van dan mijn man, haal het zelf af en toe weg.