Ga naar de inhoud

Waarom zijn mijn tanden geel?

Waarom zijn mijn tanden geel

Tanden verkleuren in de loop der tijd door veranderingen in je tandbeen, de binnenkant van je tand. Daarnaast kunnen tanden verkleuren door gewoon eten, drinken en roken. Oftewel, het geler worden van tanden kan verschillende oorzaken hebben, door inwendige oorzaken of uitwendige oorzaken.

Inwendige en uitwendige oorzaak

De oorspronkelijke kleur van je tanden is erfelijk bepaald. Sommige mensen hebben van nature een ietswat gelig gebit. Andere mensen hebben het geluk dat ze geboren worden met sneeuwwitte tanden. Daarnaast verkleuren tanden in de loop van de tijd door veranderingen in de tand zelf. Dit is een zogenoemde interne verkleuring van de tand. Voor een groot deel komt dat door veroudering van de tanden met de leeftijd. Tijdens de veroudering treedt er een verdonkering of vergeling van de tandkleur op. Bovendien wordt hoe ouder je wordt het tandglazuur steeds dunner, waardoor de gele kleur goed zichtbaar wordt. Ook kan de inwendige verkleuring aan de binnenkant van de tand veroorzaakt worden door gebruik van bepaalde medicijnen (zoals antibiotica), als gevolg van een ziekte of ontwikkelstoornis of door een kwetsuur / ongeval als een valpartij, klap of bal op een tand.

Daarnaast zijn er uitwendige verkleuringen als gevolg van roken, koffie en thee drinken, wijn, kleurstoffen, eten en medicijnen. Dat komt door de poreuze structuur van tandglazuur. De kleurstoffen uit de rook, thee, koffie, bessen, bieten, snoep, frisdrank, rode wijn en vele andere etenswaren en dranken hechten zich aan het tandglazuur. Een gedeelte van de kleurstoffen dringt ook door in de poreuze structuur van het tandglazuur.  Hoe meer je glazuur is aangetast hoe gevoeliger je tanden zijn voor sterk gekleurde voeding en dranken die zo in de tanden kunnen trekken.

Kan ik er iets aan doen?

Niet alle verkleuringen kunnen weggepoetst worden. Zoals vermeld kun je aan de interne verkleuringen van tanden en kiezen weinig doen. Deze verkleuring zit in je tand. De externe verkleuren kunnen slechts gedeeltelijk worden weggepoetst en weggehaald. Dit is bijvoorbeeld het geval bij tandsteen en bepaalde aanslag door roken, kofie en eten. Een van de manieren daarvoor is tandpasta met een hoge schurende werking. Er zijn bij de drogist verschillende merken te koop die speciaal gericht zijn op het verwijderen van aanslag en een witter gebit. Een voorbeeld van een goede tandpasta die aanslag kan verwijderen is Colgate Max White. Toch kun je niet zomaar alle externe verkleuring wegpoetsen. Een deel dringt door in je tanden. Is de verkleuring dieper in je tanden getrokken, dan kan alleen bleken van de tanden nog helpen. Laat je hierover adviseren bij de tandarts of mondhygiënist.

Daarnaast geldt voor het tegengaan van het geler worden van de tanden ook het algemene advies om je tanden ten minste twee maal daags te poetsen met fluoridetandpasta. Doe je dit niet dan wordt je tandglazuur aangetast, en daardoor gevoeliger voor externe verkleuringen. Fluoride in tandpasta maakt je gebit minder gevoelig voor zuur en het tandglazuur sterker. Wij raden  Elmex anti Cariës aan voor dagelijks gebruik.

Andere artikels over tandaandoeningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *