Ga naar de inhoud

Vanaf welke leeftijd tanden van kinderen poetsen?

Vanaf welke leeftijd tanden van kinderen poetsen

Je wilt je kind zo gezond mogelijk op laten groeien.  Daar hoort ook een goede verzorging van het gebit bij. In het begin hebben kinderen hier wat hulp bij nodig, zodat ze goed zelfstandig leren tanden poetsen. Zeker wanneer kinderen nog jong zijn zal jij de tanden van je kind moeten poetsen om gaatjes in het melkgebit en andere klachten te voorkomen. Een vraag die vaak aan ons gesteld wordt is vanaf welke leeftijd je moet beginnen met het poetsen van de tanden van je kind.

Wanneer voor het eerst de tanden van mijn kind poetsen

Tandartsen adviseren om te starten met poetsen vanaf het moment dat de tandjes doorkomen. De precieze leeftijd na de geboorte waarop dit plaatsvindt, kan van kind tot kind verschillen, maar doorgaans gebeurt het tussen vijf en acht maanden na de geboorte. Belangrijk is in ieder geval dat je dit proces goed in de gaten houdt, aangezien de babytandjes in het begin erg kwetsbaar zijn. Zou je de tandjes niet poetsen dan kunnen er al gauw gaatjes in ontstaan.

Door als ouder de tanden gelijk na het doorkomen te poetsen voorkom je gaatjes en draag je bij aan een gezond en sterk gebit. Bovendien raakt je kind gelijk gewend aan het poetsen van zijn tanden, wat later zeker nog van pas komt. Het poetsen van babytanden doe je overigens altijd met speciaal hiervoor bestemde tandpasta, waar minder fluoride in zit en die voorzien is van een zachte smaak. Voor peuters raden we de peutertandpasta van Elmex aan, voor kinderen vanaf 5 jaar de normale Elmex anti-cariës. Daarnaast adviseren tandartsen om gebruik te maken van een peutertandenborstel. Wij hebben goede ervaringen met de peuter-tandenborstel van Jordan. Ook voor elektrisch poetsen zijn er elektrische tandenborstels en opzetstukken voor kinderen.

Hoe poetsen

Het is het makkelijkst om achteraan bij de kiezen te beginnen en om via de andere tanden naar de kiezen aan de andere kant te poetsen. Poets de tandjes tand voor tand. Bij het gebruik van een elektrische tandenborstel hoef je niet mee te poetsen, dit doet de borstel zelf. Bij kinderen tot twee jaar is het voldoende als u de tanden dagelijks één keer per dag poetst. Bij oudere kinderen is het noodzakelijk de tanden twee keer per dag te poetsen. Door tanden poesten in te bouwen in de ochtend of avondrituelen wordt het een goede gewoonte die ze hun leven lang zullen aanhouden. Hier lees je meer over hoe je de tanden van je kind moet poetsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *