Ga naar de inhoud

Wanneer heeft een kind een beugel nodig?

Wanneer heeft een kind een beugel nodig?

Eén op de drie kinderen heeft echt een beugel nodig. Meestal wordt een beugel aangeraden door de tandarts om het uiterlijk van de patiënt te verbeteren, maar ook kan niet behandelde scheefstand van tanden, kaken (overbeet, open beet) en kiezen later tot problemen leiden.

Wanneer een beugel

beugel4Of een kind een beugel nodig heeft is meestal afhankelijk van de stand van de tanden en kaken. Als de tanden, kiezen en/of kaken van het kind zo scheef staan dat het problemen heeft met kauwen, poetsen of praten dan is een beugel meestal noodzakelijk. Meestal wordt een beugel geplaatst als de tanden niet aansluiten, als de tanden scheef staan, of als de kauwvlakken niet aansluiten. Soms kan een beugel ook geplaatst worden als het kind vooruitstekende tanden heeft of juist een onderkaak die achteruit staat.

beugel3Ook wanneer er geen problemen zijn, maar de tanden dusdanig scheef staan dat dit (later) het uiterlijk van het kind negatief beïnvloedt kan het slim zijn om naar de orthodontist voor een beugel te gaan. Naast scheve tanden zijn een overbeet en ondertanden die het gehemelte raken de meest voorkomende reden voor een beugel. Een regelmatig gebit met rechtstaande tanden maakt het gemakkelijker om te eten, te praten en het gebit schoon te houden.

Hoe komt het dat een kind een beugel nodig is?

beugel-1Of een kind een beugel nodig heeft hangt van verschillende factoren af. De meest voorkomende oorzaak is dat de vorm / stand van de kaken, tanden en kiezen genetisch is bepaald. Aangeboren afwijkingen kunnen noodzaak geven tot behandeling. Naast deze erfelijke factoren spelen ook factoren als mondgedrag een belangrijke rol in de vorming en groei van de kaak en de tanden en kiezen tijdens de groeiperiode. Duimzuigen is hier een goed voorbeeld van. En ook tandenknarsen en tongpersen kunnen de groei en ontwikkeling van de kaken en het gebit dusdanig beïnvloeden dat een orthodontische behandeling noodzakelijk is.

De beste leeftijd voor een beugel

Heel algemeen gezegd beginnen behandelingen bij kinderen meestal tussen de 9 en 12 jaar oud. Maar ook vroeger kan, afhankelijk van de soort afwijking. Bij meisjes vaak eerder dan bij jongens Het bijzondere aan tanden en kiezen dat ze op elke leeftijd verplaatst en gecorrigeerd kunnen worden. Een orthodontistische behandeling is dus op elke leeftijd mogelijk. Wat wel een belangrijke rol speelt bij de keuze voor een behandeling is de gezondheid van de tanden en kiezen en van het tandvlees. Een behandeling is behoorlijk belastend voor de mond en daarom moeten het gebit en het tandvlees in een goede conditie verkeren. De grootste groep patiënten bestaat uit kinderen tussen de 10 en 15 jaar. Op die leeftijd is het gebit nog volop in ontwikkeling en kan dankbaar gebruik gemaakt worden van deze flexibiliteit om de correcties uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *