Ga naar de inhoud

Wat doet een orthodontist voor je gebit?

Wat doet een orthodontist?

Een orthodontist is een tandheelkundig specialist die gespecialiseerd is in het diagnosticeren, voorkomen en corrigeren van afwijkingen in de stand van tanden en kaken. Het belangrijkste doel van een orthodontist is het creëren van een gezonde en evenwichtige beet, waardoor patiënten beter kunnen kauwen, spreken en hun tanden gemakkelijker kunnen schoonhouden.

De taken van een orthodontist omvatten onder andere:

  • Diagnose stellen: de orthodontist onderzoekt en evalueert de tanden, kaken en gezichtsstructuur van de patiënt om afwijkingen en problemen vast te stellen.
  • Behandelplanning: op basis van de diagnose maakt de orthodontist een behandelplan dat kan bestaan uit het gebruik van beugels, beugelapparatuur, spalken of andere orthodontische apparaten.
  • Plaatsen van beugels: het plaatsen van beugels is een veelvoorkomende interventie. Beugels helpen de stand van de tanden en kaken te corrigeren door geleidelijke druk uit te oefenen.
  • Opvolging en aanpassingen: de orthodontist volgt de voortgang van de behandeling op en past indien nodig de beugels aan om ervoor te zorgen dat de gewenste resultaten worden bereikt.
  • Educatie: orthodontisten geven vaak instructies aan patiënten over mondhygiëne en andere zaken die belangrijk zijn tijdens de orthodontische behandeling.

Orthodontische behandelingen worden vaak uitgevoerd bij kinderen en adolescenten, maar steeds meer volwassenen zoeken ook orthodontische zorg om esthetische en functionele redenen. Het doel is niet alleen om een mooiere glimlach te creëren, maar ook om problemen zoals scheve tanden, overbeet, onderbeet en andere malocclusies te corrigeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *