Ga naar de inhoud

Wat is cariës of tandbederf en hoe kun je het voorkomen?

cariës

Cariës, beter bekend als tandbederf, is een veelvoorkomende aandoening die de mondgezondheid beïnvloedt. Het wordt gekenmerkt door de afbraak van tandglazuur, resulterend in de vorming van gaatjes en tandbederf. Deze aandoening wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de interactie van bacteriën in de mond met suikers uit voedsel en dranken, wat leidt tot de productie van zuren. Deze zuren kunnen het glazuur aantasten, de beschermende buitenste laag van de tanden, en als ze onbehandeld blijven, kunnen ze doordringen tot diepere lagen van de tand, met pijn en ernstigere schade tot gevolg.

Preventie van cariës

Op de volgende manieren kun je tandbederf voorkomen:

  • Goede mondhygiëne regelmatig poetsen en flossen zijn essentieel om tandplak te verwijderen, de hoofdoorzaak van cariës. Gebruik fluoride-tandpasta om het tandglazuur te versterken.
  • Beperk suikerinname: vermijd overmatig gebruik van suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, omdat suikers de voedingsbron zijn voor bacteriën die cariës veroorzaken.
  • Regelmatige tandartsbezoeken: routinecontroles bij de tandarts helpen bij het vroegtijdig opsporen van mogelijke problemen en het nemen van preventieve maatregelen.
  • Fluoridebehandelingen: fluoride versterkt het tandglazuur en beschermt tegen zuuraanvallen. Fluoridebehandelingen zijn beschikbaar bij de tandarts.
  • Gezond dieet: een uitgebalanceerd dieet met voldoende calcium en vitamines is gunstig voor sterke tanden.

Behandeling van cariës

De tandarts zal volgende behandelingen toepassen:

  • Vullingen: bij oppervlakkige cariës kan de tandarts het aangetaste gebied schoonmaken en vullen met een tandkleurige vulling.
  • Kronen: voor diepere schade kan een kroon de tand versterken en beschermen.
  • Wortelkanaalbehandeling: in geval van ernstige cariës die de zenuw bereikt, kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn om de tand te redden.

In het kort is het handhaven van een goede mondhygiëne, het beperken van suikerinname en regelmatige tandheelkundige controles cruciaal voor het voorkomen van cariës en het behouden van een gezonde glimlach. Een proactieve benadering van mondverzorging kan veel ongemak en kosten in de toekomst voorkomen.

Onze tips

Wij raden volgende producten aan:

  • Een anti-cariës tandpasta met Fluoride zoals  Elmex anti Cariës. Wij raden deze tandpasta aan voor dagelijks gebruik, omdat de fluoride erin je gebit minder gevoelig maakt voor zuur en het tandglazuur versterkt.
Elmex Anti Cariës Professional Tandpasta
De elmex Anti-Cariës Professional tandpasta bestrijdt cariës voordat het kan ontstaan dankzij de unieke suikerzuur neutralisator. elmex Anti-Cariës Professional tandpasta bevat de gepatenteerde suikerzuur neutralisator, die de hoofdoorzaak van cariës direct bestrijdt: suikerzuur in tandplak. Gecombineerd met fluoride en calcium, worden de tanden 4 keer effectiever geremineraliseerd* - voor sterke en weerbare tanden.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€16,99)
  • Gebruik geen flosdraad, maar ragers om de tandplak tussen je tanden te verwijderen. Wij raden de ragertjes van TEPE aan. De ragers van dit zeer gerenommeerde merk zijn zeer goed en gemakkelijk in gebruik en hebben een handig lang handvat.
TePe Angle Interdentale Ragers
De TePe Angle is een interdentale rager die gemakkelijk te gebruiken is. De TePe Angle is ontwikkeld voor een perfecte toegang voor alle interdentale ruimtes. De slanke borstelkop is gehoekt voor makkelijk bereik achter in de mond voor zowel de tong- als de wangzijde. Het lange platte handvat zorgt voor een natuurlijke/ ergonomisch grip en bevorderd stabiele en gecontroleerde bewegingen.

Andere artikels over tandaandoeningen

De TePe Angle is een interdentale rager die gemakkelijk te gebruiken is. De TePe Angle is ontwikkeld voor een perfecte toegang voor alle interdentale ruimtes. De slanke borstelkop is gehoekt voor makkelijk bereik achter in de mond voor zowel de tong- als de wangzijde. Het lange platte handvat zorgt voor een natuurlijke/ ergonomisch grip en bevorderd stabiele en gecontroleerde bewegingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *