Ga naar de inhoud

Wat is de beste elektrische tandenborstel? [update 2024]

beste elektrische tandenborstel

Op zoek naar een nieuwe elektrische tandenborstel? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar de beste elektrische tandenborstel. Een apparaat dat je tanden grondig poetst, niet te veel lawaai maakt, een goede batterij heeft, makkelijk is schoon te maken en vooral ook niet te duur is. Ik ga je daar met dit artikel bij helpen.

Veel verschillende elektrische tandenborstels te koop

Er zijn heel veel verschillende elektrische tandenborstels te koop. Welk merk moet je kopen? Welke type opzetborsteltje poetst goed? Welke techniek is het beste(roterend of vibrerend)? En zelfs als je de selectie beperkt tot de merken Oral-B of Philips heb je nog oneindig veel keuzes. Elke fabrikant heeft verschillende types en geeft die namen als Philips Sonicare, Oral-B Genius, Oral-B PRO. Vaak wordt daar nog een nummer aan toegevoegd en/of een term als Diamondclean, Flexcare, Cross action of ‘White’.

Met zoveel keus wil je niet de verkeerde aankoop doen. Je wilt de beste elektrische tandenborstel kopen die jarenlang mee gaat en je tanden goed poetst.

De beste elektrische tandenborstel?

Mijn top 3 beste tandenborstels is:

 1. Philips Sonicare DiamondClean
 2. Oral-B Genius 9000
 3. Oral-B Pro 2500

Dit is dus de winnaar:

Lees hieronder verder hoe je de voor jou beste tandenborstel kiest en hoe we tot bovenstaande selectie zijn gekomen.

Hoe kies je een goede tandenborstel?

Het kiezen van een goede elektrische tandenborstel hangt dus af van een heleboel factoren. Ik snap dat zoveel apparaten en keuzes overweldigend zijn. Hoe maak je nou de juiste keuze? Ik heb zelf vele jaren voor mijn werk uitgezocht waar een goede tandenborstel aan moet voldoen. Daardoor heb ik met verschillende tandenborstels kunnen poetsen en ken ik de markt. Met dit artikel deel ik mijn ervaringen en help ik je het beste apparaat te vinden.

De beste elektrische tandenborstel

Waar moet je op letten? De beste elektrische tandenborstel die bij jou past kun je vinden door te letten op onderstaande eigenschappen. Ik heb de eigenschappen in korte stappen weergegeven. Deze stappen helpen je de beste tandenborstel te vinden.

Stap 1: Poetsresultaat

De belangrijkste eigenschap van een tandenborstel is natuurlijk dat het apparaat tandplak moet verwijderen. Het grootste verschil tussen tandenborstels is dat de borstelkoppen van duurdere modellen sneller bewegen, waardoor er meer plak verwijderd wordt. Daarnaast maakt ook het type borstelkop uit. Roterende borstels zijn beter in het verwijderen van tandplak dan sonische, die alleen heen en weer bewegen. De resultaten lopen echter niet ver uiteen. Wat vooral het verschil maakt is hoe je zelf het apparaat gebruikt.

Stap 2: Kosten

Wat mij betreft staan de kosten van een apparaat met stip op twee in dit stappenplan. De prijzen van elektrische tandenborstels lopen uiteen van 30 euro tot ongeveer 240 euro. We zagen hierboven al dat een duurder model vaak snellere poetsbewegingen maakt, waardoor er meer plak verwijderd wordt. Daarnaast is het verschilt dat de duurdere apparaten meerdere poetsstanden hebben. Je kunt dan bepalen welke stand voor jou het prettigst voelt. Over het algemeen zijn de duurdere modellen ook geavanceerder en vergroten ze daarmee het poetsgemak. Een voorbeeld is een betere weergave voor als je te hard op de borstel drukt (poetsdruksensor) of het waarschuwen dat je al 2 minuten hebt gepoetst (timer). Daarnaast zijn er een hoop extra mogelijkheden, functies en accessoires waarvoor je kunt kiezen. Dat kan vaak alleen bij de duurdere modellen.

Stap 3: Poetsgemak en ergonomie

Met stap 1 en 2 heb je de belangrijkste eisen voor een goede tandenborstel onder de loep genomen. In stap 3 kijk je vervolgens naar eigenschappen die handig zijn om te hebben, maar niet direct noodzakelijk zijn:

 • Timer: Goede elektrische borstels hebben een timer die aangeeft wanneer je twee minuten hebt gepoetst. Dat kan visueel met een tijdklokje, maar de meeste modellen maken gebruik van een trilling in het handvat of het kort stoppen van de borstelkop.
 • Poetsdruksensor: geeft visueel met een lichtje, met een trilling of met een geluidje aan of je te hard drukt op de tandenborstel. Zo voorkom je dat je jouw tandvlees beschadigd.
 • Poetsstanden: sommige tandenborstels hebben meerdere standen. De borstel roteert of pulseert dan sneller of op een andere manier. Voorbeelden van  extra standen zijn polijsten, gevoelige tanden, tong schoonmaken of tandvleesmassage.
 • App: sommige apparaten hebben een bluetooth functie om te verbinden met een app op je telefoon of tablet. Op deze manier kun je jouw poetsresultaat volgen, kun je persoonlijke poetsbegeleiding krijgen of tijdens het poetsen spelletjes spelen. Dat laatste is vooral handig om kinderen op een speelse manier te leren poetsen. De poetsbegeleiding is voor iedereen handig. Ook voor mensen die hun hele leven al poetsen. Soms krijg je onverwachte tips, waar je echt wat aan hebt.
 • Accuduur: hoe lang gaat het apparaat mee zonder op te laden? Hoe lang duurt het voor de accu weer terug vol is? De meeste borstels gaan gelukkig rond de 5 dagen mee op een volle accu.
 • Accessoires: welke accessoires krijg je er bij of moet je kopen? Vaak worden de duurdere modellen geleverd met een extra oplader, reisetui en een (design) oplader voor in de badkamer.
 • Opzetborstels: Het kan handig zijn als een fabrikant verschillende type borstels aanbiedt. Bijvoorbeeld een borstel voor gevoelig tandvlees of een borstelkop om een beugel te reinigen of een borstelkop om je tanden te polijsten.

Ik wil ook nog even stil staan bij de ergonomie. Het handvat is een belangrijke factor of je goed met een apparaat kunt poetsen. Gelukkig kom ik zelden een apparaat tegen die niet lekker in de hand ligt. Dat geldt ook voor gladde handvaten. De meeste apparaten beschikken over een zacht plastic antislip handvat. Tenslotte verschillen tandenborstels ook in de hoeveelheid lawaai en trillingen die ze produceren. Dit kan je in meer of mindere mate als onprettig ervaren. Het is op zijn minst even wennen.

Mijn top 3 beste elektrischte tandenborstel

Als ik zelf bovenstaande eigenschappen gebruik om een keuze te maken, kom ik voor mijzelf tot onderstaande selectie. Ik leg per keuze uit waarom ik vind dat dit de beste elektrische tandenborstel is en een plaats in mijn top 3 verdiend.

1. Philips Sonicare DiamondClean

Philips heeft de afgelopen jaren een aantal goede tandenborstels uitgebracht. De vernieuwde Sonicare DiamondClean tandenborstels zijn hier hét voorbeeld van. Wat mij opvalt aan de Philips Sonicare DiamondClean is de prettige poetsbeleving en het poetsresultaat. Het apparaat is stiller dan vergelijkbare Oral-B borstels en de accu gaat ook langer mee. De gebruiksvriendelijkheid, de vijf verschillende poetsstanden en de mogelijkheid om een app te gebruiken zijn voor mij pluspunten.

Wat ik belangrijk vind aan het poetsresultaat van deze Philips borstel is dat het apparaat voor mensen met gevoelig tanden en tandvlees een goede keuze is. De sonische beweging in combinatie met de borstelharen van de Diamondclean geeft een grondige maar zachte reiniging. Voor mijn gevoel zachter voor het tandvlees en minder onprettig dan Oral-B. En eerlijk is eerlijk. Dit apparaat scoort wat mij betreft ook extra punten met een accessoire. Dat is de stijfvolle ladder in de vorm van een drinkglas. Het is daarnaast het mooiste tandenborstel design dat ik ken.

Ondanks de wat hogere prijs zet ik de Philips op plek 1 in mijn top 3. Dat komt vooral omdat het apparaat iets stiller is dan Oral-B tandenborstels. Daarnaast is het de beste keuze voor mensen die last hebben van gevoelig tanden en tandvlees.

2. Oral-B Genius 9000

De Oral-B Genius 9000 komt uit tests van de Consumentenbond als duidelijke winnaar naar voren. Daar herken ik mij wel in. Elektrische borstels met kleine ronddraaiende borstelkopjes zijn net iets effectiever in het verwijderen van tandplak dan de sonische apparaten met langwerpige borstelkopjes die trillen. Net als het apparaat van Philips kent de Oral-B een hoog gebruiksgemak en voelt het poetsen prettig aan in de mond. Het voordeel van de kleine borstelkop vind ik dat je goed de ruimtes tussen de tanden kunt bereiken. De borstelkop omhult de hele tand.

In vergelijking met de Philips maakt deze Oral-B Genius iets meer lawaai, maar niet heel veel. Wat ik belangrijk vind is om nog even stil te staan bij het woord ‘Genius’ van deze tandenborstel. Want het apparaat heeft namelijk daadwerkelijk een aantal geniale functies. Zelf vind ik de timer prettig werken. Iets waar door Oral-B goed over nagedacht heeft. Hij geeft 4 keer een signaal, om de 30 seconden, om aan te geven dat je naar het volgende deel van het gebit mag gaan. Als je daar vervolgens nog de app bij gebruikt dan kun je live op je telefoon zien welk deel van je gebit je aan het poetsen bent. Op het scherm zie je precies welke deel je nog moet doen en of je de voor-, achter- of onderkant van de tanden al voldoende hebt gepoetst.

Oral-B Genius 9000N – Elektrische tandenborstel
Tekst van fabrikant: "De Oral-B Genius 9000N is een intelligent poetssysteem dat je helpt poetsen zoals je tandarts dat aanbeveelt. Met de Oral-B Genius 9000N in roségoud kan je niet verkeerd poetsen. Geen wonder dat Oral-B het nummer één aanbevolen merk door tandartsen wereldwijd is."

Verkrijgbaar bij

bol.com (€199,95)

3. Oral-B Pro 2500

De nummers 1 en 2 in mijn top 3 beste elektrische tandenborstels zijn apparaten uit het hogere (duurdere) segment. Niet gek, want we zagen al dat duurdere apparaten vaak snellere poetsbewegingen maken. Daardoor verwijderen ze meer tandplak . Toch is er één budget tandenborstel die er voor mij positief uitspringt. Voor net geen 5 tientjes is de Oral-B Pro 2500 een prettige borstel die schone tanden geeft. Het apparaat heeft maar twee poetsstanden (dagelijkse reiniging en gevoelige tanden), je kunt er geen app bij gebruiken en er zitten geen speciale accessoires bij. Wel beschikt het apparaat over een poetsdruksensor die opmerkt wanneer je te hard poetst en timer. Het apparaat doet waarvoor het ontwikkeld is: goed de tanden poetsen. Deze Oral-B Pro 2500 is recht toe recht aan, maar poetst goed. Wil je een goede tandenborstel, maar ben je niet bereid om hier zoveel geld aan uit te geven? Dan is dit mijn budgettip. Het apparaat is een prima elektrische tandenborstel voor een lage instapprijs en verdient daarmee een derde plek in mijn top 3.

En dan wil je waarschijnlijk weten waar ik zelf mee poets? De Oral-B Genius 9000, in de prachtige kleur rose goud.

Welke tandenborstel kies jij?

Bovenstaand lijstje en selectie geven de beste elektrische tandenborstels van dit moment weer, op basis van mijn ervaringen en kennis van de markt. Wanneer je een van deze apparaten koopt, doe je geen miskoop. Als een andere borstel beter bij jou past ben ik benieuwd waar je jouw keuze op hebt gebaseerd. Van jouw ervaring leren andere gebruikers (en ik ook). Doe wel goed vooronderzoek, want je wilt niet dat de borstel slecht tandplak van je tanden verwijderd of een veel kortere levensduur heeft als de borstels uit mijn selectie.

Waarom je een elektrische tandenborstel moet kopen?

Mocht je nog niet overtuigd zijn, de nummer één reden om een elektrische tandenborstel te kopen is het poetsresultaat en het gemak. Elektrische poetsen haalt gemiddeld genomen meer plaque weg (46 procent) dan handtandenborstels (42 procent). Ze zijn daarom effectiever in het tegengaan van gaatjes en tandvleesontstekingen. En het grootste voordeel is natuurlijk dat een elektrische tandenborstel voor jou de juiste poetsbeweging maakt. Het enige dat je hoeft te doen, is de borstel tegen je tanden en kiezen te houden. Het apparaat poets vele malen sneller dan jij dat ooit kunt doen met een handbeweging. Bij een hand tandenborstel zijn mensen geneigd om met vrij grote heen-en-weerbewegingen te schrobben. Daarmee verwijder je niet alle tandplak

Voordelen van elektrisch poetsen?

Elektrisch poetsen heeft dus een aantal voordelen. Ik vat ze nog even samen:

 • Tandplak: Een elektrische tandenborstel verwijderd tandplak beter en vermindert tandvleesproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van o.a. Cochrane en Universiteit van Amsterdam (Rosema 2015).
 • Gemakkelijk in gebruik: het apparaat doet het poetswerk voor je.
 • Poetsdruksensor: voorkomt schade aan het tandvlees
 • Ingebouwde timer: zodat je weet of je lang genoeg hebt gepoetst.
 • Verschillende borstelkoppen: goed geplaatste borstelharen voor een gewenst resultaat.
 • Verschillende standen: kies wat voor jou prettig voelt of een specifieke functie als tong reinigen of polijsten.
 • Apps: persoonlijke poetstips.

Wat ik daarnaast een voordeel vind, en wat ik zelf ook erg herken, is dat het apparaat goede mondverzorging gemakkelijker maakt. Ik ben net als veel mensen vaak ’s ochtends gehaast en ’s avonds moe als ik mijn tanden poets. Een elektrische borstel zorgt er dan toch voor (samen met de timer) dat ik dan toch goed poets. Met een handtandenborstel gooi je er toch snel met je pet naar, ‘snelle halen, snel thuis’.

Tot zover mijn tips voor het kopen van een goede elektrische tandenborstel. Hieronder geef ik je nog wat achtergrondinformatie over de verschillen tussen Philips en Oral-B. Ik sluit het artikel af met tips voor hoe je het beste je tanden poetst met een elektrische borstel.

Wat is het verschil tussen een elektrische tandenborstel van Philips en Oral-B

Oral-B en Philips zijn de bekendste fabrikanten. De Elektrische tandenborstels van deze merken maken gebruik van verschillende soorten borstelbewegingen. De elektrische tandenborstels lopen technisch nogal uiteen. Oral-B maakt gebruik van een ronde borstelkop. De Oral-B apparaten maken gebruik van een zogenaamd oscillerend-roterend systeem. Daarbij draaien de borstelhaartjes rond en bewegen tegelijkertijd op en neer (cross action genoemd) op een klein rond borstelkopje. Philips maakt gebruik van een iets andere techniek. De apparaten van Philips hebben een op een handtandenborstel gelijkende borstelkop. Deze borstelkop maakt gebruik van een sonische techniek. Simpel gezegd: de langwerpige borstelkop beweegt door middel van vibratie razendsnel heen en weer. Beide technieken verwijderen tandplak goed van de tanden.

Hoe je tanden poetsen met een elektrische tandenborstel?

Ik hoop dat je met dit artikel hebt kunnen ontdekken welke tandenborstel bij je past. Ik ga er vanuit dat je een keuze hebt kunnen maken. Daarom sluit ik dit artikel af met enkele tips hoe je jouw nieuwe elektrische tandenborstel het beste gebruikt.

 1. Poets twee maal daags je tanden. Leuk weetje: ik ben zelf een combi poetser. ’s Ochtend met een handtandenborstel, ’s avonds grondig met een elektrische.
 2. Maak de borstelkop nat en doe er een beetje tandpasta op.
 3. Zet de borstel een beetje schuin op je tand met de haren in de richting van het tandvlees. Eigenlijk net zoals je een manuele tandenborstel vast zou houden.
 4. Schakel de elektrische tandenborstel aan en beweeg het apparaat van tand naar tand. Poets tand voor tand eerst de buitenkant van de tanden, vervolgens de binnenkant en tenslotte de kauwvlakken, steeds enkele seconden per tand of kies. Schuif de borstel steeds één tand of kies op totdat je zowel de voor, achterkant als kauwvlakken hebt gehad.
 5. Poets je tanden minimaal 2 minuten tot maximaal 5 minuten. Als je een seconde of 3 per tand bezig bent (voor- achter- en bovenkant) doe je er ongeveer 2 minuten over.
 6. Maak je elektrische tandenborstel goed schoon na gebruik. Spoel je borstelkopje goed uit en haal je opzetborsteltje van de tandenborstel om ook hieronder de tandpasta goed te kunnen afspoelen. Laat beiden drogen.
 7. Vergeet niet regelmatig de borstel te vervangen. Het advies is ongeveer elke 3 maanden een nieuwe opzetborstel te pakken. Maar kijk vooral naar de slijtage: als de haartjes uit elkaar en naar buiten beginnen staan, is het tijd om een nieuwe te gebruiken. Vastgesteld dat de kwaliteit al afneemt wanneer de haartjes voorbij de basis van de borstel buigen. Zie ook Leewen Et al 2018.

Bronnen

 • P C Van Leeuwen, Martijn & A Van der Weijden, G & Else Slot, Dagmar & Rosema, Martijn. (2018). Toothbrush Wear in Relation to Tooth Brushing Effectiveness. International Journal of Dental Hygiene.
 • Robinson PG, et al. (2005), Manueel versus elektrisch tandenpoetsen, The Cochrane Database of Systematic Reviews 2005; Uitgave 2.
 • Rosema, N. A. M. (2015). Toothbrushing efficacy, PhD thesis University Amsterdam, Faculty of Dentistry ACTA, 22 April 2015, ISBN 9789461089656

2 reacties op “Wat is de beste elektrische tandenborstel? [update 2024]”

 1. Ik ben pas begonnen met elektrisch poetsen. Noem mij maar raar maar ik vind het leuk om zo tand voor tand te poetsen. Bijna methodologisch te werk gaan…

 2. Bedankt voor het delen van uw ervaringen met de elektirsche tandenborstel. Voor mij is de beste elektrische tandenborstel die van Oral B. Zij moeten echt wel tot de top 3 goede elektrische tandenborstels behoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *