Ga naar de inhoud

Hoe herken je parodontitis, een ernstige tandvleesontsteking ?

parodontitis

Het is een wonder dat tanden en kiezen zo goed in de mond gedijen. Het stikt er van de bacteriën en toch gaat het bijna altijd goed. Bijna altijd, want helaas vormen tanden en kiezen ook een zwakke schakel. Slechte bacteriën kunnen via het tandvlees relatief makkelijk in het lichaam binnen dringen. Wanneer dat gebeurt raakt het tandvlees ontstoken en spreken we van parodontitis. In dit artikel staan we stil bij wat het is en hoe je het kunt herkennen.

Wat is Parodontitis?

parodontitis-stadiaParodontitis is een ernstige ontsteking van het tandvlees. Hoewel iedereen wel eens een keer tijdelijk last heeft van ontstoken tandvlees (dit noemen we gingivitis), is er bij parodontitis sprake van een ernstige infectie die niet zomaar over gaat. De infectie wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die leven van de tandplak en tandsteen in je mond. Wanneer de tandplak en tandsteen zich ook vormt in de ruimte tussen tand/kies en het tandvlees (dit wordt een pocket genoemd), kunnen de bacteriën zich onder het tandvlees en op de wortels van je tanden nestelen.

Hoe Parodontitis herkennen?

Wanneer ondanks de intensieve behandeling bij de mondhygiënis. Omdat parodontitis ongemerkt en zonder pijn ontstaat, weten veel mensen niet dat ze last hebben van deze ernstige infectie. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 50% van de mensen in Europa met een leeftijd van 35-45 last heeft van deze verregaande ontstekingen van het weefsel rondom de tanden. Toch zijn er enkele symptomen waaraan je het kunt herkennen. Bloedingen, roodheid en zwelling van het tandvlees is vrijwel altijd een symptoom van ontsteking.

Daarnaast is het advies om minimaal 1x per jaar op controle bij de tandarts te gaan. Die herkent in veel gevallen de tandvleesontsteking en kan de diagnose parodontitis snel en adequaat vaststellen door het sonderen (meten) van de pockets en het vaststellen van de bloedingsneiging na sonderen. In een gezonde situatie mag een pocket niet meer dan 3 mm diep zijn en mag het tandvlees niet bloeden. Hoe dieper de pocket, hoe ernstiger de ontsteking.

Gevolgen: verlies van tanden

Het vaststellen dat er sprake is van een ernstige ontsteking is zeer belangrijk. Indien deze ontsteking niet behandeld wordt, zal de aanwezige infectie zich gaan uitbreiden en het kaakbot rondom de tanden en kiezen (verder) aantasten. De gevolgen hiervan zijn: verlies van steunweefsel, resulterend
in verlies van tanden en kiezen, moeite met kauwen, een slecht uiterlijk, slechte adem en over het algemeen een minder goede gezondheid en welbevinden.

Grondige reiniging van het gebit is noodzakelijk

Een grondige reiniging van de mond en het tandvlees is belangrijk. Hoe de behandeling er uit ziet kun je hier lezen. Van belang is om zo snel mogelijk een afspraak met je tandarts te maken om de diagnose te laten stellen en de noodzakelijke behandeling te starten. Gelukkig kun je – nu en straks na de behandeling – zelf ook al wat doen om genezing en de verdere gevolgen te beperken.

Wat kunt u zelf doen

Een goede mondhygiëne door goed te poetsen is belangrijk. Vooral de binnenkant en het schoonmaken van de ruimten tussen tanden en kiezen is erg belangrijk. Poets met een zachte tandenborstel, bijvoorbeeld deze van Meridol, en gebruik een tandpasta met fluoride (Elmex). Om de ruimten tussen tanden en kiezen te reinigen adviseren we je gebruik te maken van raggertjes.

Andere artikels over tandvleesaandoeningen

1 gedachte over “Hoe herken je parodontitis, een ernstige tandvleesontsteking ?”

  1. Ik had hier ook last van en heb dit moeten laten behandelen bij de tandarts om erger te voorkomen. mijn advies; zo snel mogelijk naar de tandarts!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *