Als er sprake is van scheefgroei van tanden en/of kiezen kan een orthodontist dit met een beugel behandelden. Ook als er te weinig ruimte in de mond of kaak is, kan een behandeling met een beugel uitkomst bieden. Er zijn veel verschillende soorten beugels. De meest voorkomende soorten lichten we hieronder toe.
De in- en uitneembare binnensmondse beugel
Een van de meest voorkomende beugels is de binnensmondse beugel. Deze beugel is er in twee vormen: uitneembaar en vast. De uitneembare beugel kan door de drager zelf in en uit de mond geplaatst worden. Deze beugel kan een ‘plaatbeugel’ zijn. Deze bevindt zich om het onder en/of bovengebit. Indien zowel boven- als ondergebit behandeld worden met deze beugelvorm, liggen de beugelstukken los van elkaar. Een andere in- en uitneembare beugel is de kunstharsbeugel ofwel ‘blokbeugel’. Deze beugel loopt zowel om als tussen het boven- en ondergebit en bestaat uit een stuk (blok). Deze beugel wordt vaak ’s nachts gedragen. Eten en drinken is met deze in- en uitneembare beugels erg lastig en voornamelijk de blokbeugel maakt ook praten wat minder gemakkelijk.
De vaste binnensmondse beugel
Een andere binnensmondse beugel is de ‘slotjesbeugel’. Deze beugel is vast en kan door de drager niet in en uit de mond geplaatst worden. Veel kinderen die behandeld worden met een beugel krijgen met deze beugelvorm te maken. De slotjesbeugel bestaat uit kleine metalen plaatjes die met een speciale lijm op de tanden en kiezen vastgelijmd zitten. Tussen de plaatjes wordt door de orthodontist een dunne metalen draad geplaatst. Op die manier kunnen de slotjes strakker of losser gespannen worden, waardoor de (scheef)groei beïnvloedt kan worden. Ook worden wel eens elastiekjes gebruikt tussen de slotjes. Deze elastiekjes kunnen extra druk uitoefenen op specifieke tanden en/of kiezen. Een bijkomend voordeel van de elastiekjes is dat ze in verschillende kleuren bestaan: dat maakt de glimlach van de drager net iets vrolijker.
De buitensmondse beugel
Naast de verschillende soorten binnensmondse beugels, wordt ook vaak behandeld met buitensmondse beugels. Deze beugels zitten met een band vast rond het hoofd of de nek van de drager. Ze kunnen losgemaakt worden op het moment dat de drager wil eten of drinken.
De retentiebeugel
Na behandeling met een beugel, is het zaak dat de gecorrigeerde tanden goed op hun plaats blijven staan. Als er na de behandeling niets meer gedaan wordt, bestaat het risico dat de tanden en/of kiezen weer (een beetje) gaan verschuiven. Om dit te voorkomen wordt gebruik gemaakt van speciale retentiebeugels. Deze beugels worden meestal ’s nachts gedragen.
Ik heb een blokjesbeugel