Ga naar de inhoud

Welke tandpasta voor baby’s, peuters en kleuters

tandpasta voor baby’s, peuters en kleuters

De meeste tandartsen adviseren om te beginnen met tandenpoetsen bij baby’s wanneer de eerste tanden doorkomen. Dit is meestal zo rond de 6 maanden. Hiervoor gebruik je nog geen tandpasta die je zelf gebruikt. Tandpasta voor volwassenen bevat namelijk te veel fluoride voor het kleine kinderlichaam. Voor baby’s, peuters en kleuters tot het 5e levensjaar gebruik je daarom een tandpasta met minder fluoride, een zogenaamde peuter tandpasta.

De beste tandpasta voor baby’s, peuters en kleuters

Er zijn vele verschillende kindertandpasta’s te koop, waarvan wij de anti-cariës peutertandpasta van Elmex het beste vinden. Deze tandpasta heeft de juiste hoeveelheid fluoride voor kinderen van die leeftijd en heeft een zeer milde, niet te pittige, maar toch frisse menthol smaak. De smaak is zo aangepast dat kinderen die lekker vinden, maar die ze niet verleidt de tandpasta door te slikken. Verder bevat de tandpasta net als die voor volwassenen een mild schuurmiddel om de tandplak goed te kunnen verwijderen. Het is de meest aanbevolen peutertandpasta door tandartsen en mondhygiënisten. Elmex anti cariës peutertandpasta (tot leeftijd van 5 jaar) is hier te koop .

Fluoride

Fluoride speelt een belangrijke rol bij het gezond en sterk houden van tanden, zeker bij jonge kinderen waar zowel de melktanden als de volwassentanden volop in ontwikkeling zijn. Het zorgt er voor dat mineralen als calcium en fosfor goed opgenomen worden door het tandglazuur. Het tandglazuur wordt daardoor sterker en is beter in staat om zuuraanvallen uit tandplak bacteriën of uit voeding (eten en drinken) te doorstaan. De fluoride in tandpasta beschermt dus het nog niet volledig ontwikkelde tandglazuur tegen gaatjes en geeft een fris gevoel.

Mocht je zoon of dochter per ongeluk een kleine hoeveelheid tandpasta doorslikken is dit niet schadelijk, zeker niet als je niet meer dan een hoeveelheid ter grote van een erwt op de borstel hebt gedaan. De hierboven genoemde Elmex peutertandpasta heeft een smaak die niet aanzet tot inslikken.

Poetsadvies baby en peuter

Poets de tanden van je kind 2x per dag met een fluoridetandpasta voor peuters. Hiervoor kun je een speciale kindertandenborstel of een elektrische tandenborstel voor kinderen gebruiken. Onze ervaring is dat kinderen een elektrische tandenborstel het prettigst vinden. Voordeel van deze speciale tandenborstels voor kinderen is dat de borstelkop kleiner is en de borstelharen iets zachter zijn zodat je daarmee goed de kleine tandjes kunt poetsen zonder het tandvlees te beschadigen. Daarnaast hebben deze tandenborstels vaak een voor kinderen geschikt handvat zodat ze straks zelf goed kunnen gaan poetsen.

De eerste periode zal je de tanden van het kind moeten poetsen om het daarna geleidelijk je zoon of dochter aan te leren om het zelf te doen. Maak de tandenborstel een beetje nat en doe niet meer dan een halve- tot een hele erwt tandpasta op de borstel. Poets eerst de buitenkant van de tanden (boven en onder), start in het midden en beweeg naar de zijkanten en weer terug. Doe hetzelfde voor de achterkant van de tanden en tenslotte de kauwvlakken. Als je klaar bent laat je het kind de tandpasta uitspugen. Laat je jou kind zelf poetsen, poets dan altijd de tanden nog een keer na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *